Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Fenntarthatóság

Minden tevékenységünk középpontjában a fenntarthatóság áll. Minden nap azon dolgozunk, hogy  boraink előállítása során a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyjunk.


Napenergia 

A nap nem csak a szőlő beérését végzi el, hanem energiát is ad nekünk. Borbirtokon több mint 150 napelem panel található, amely Magyarország egyik legnagyobb sziget üzemű napelem telepe. Ezek a napelem panelek a bőséges badacsonyi napsütést megújuló energiává alakítja át borbirtokunk működéséhez. A borbirtokon található napelemek biztosítják pincészetünk működéséhez szükséges energia 52%-át. Évente csaknem 50 000 kW óra termelésére képes - ami 12 átlagos magyar háztartás ellátására elegendő -, és évente 8 tonna CO2-t ellensúlyoz.

A Borbirtokon egy elektromos töltőállomást is telepítettünk, amelyet a Borbirtokon lévő napelemek táplálnak és a személyzet és a látogatók is használhatják.

Pátzay Borbirtok - Fenntartható, környezetbarát

IFS  Nemzetközi Élelmiszer Szabvány
A Pátzay Borbirtok 2023 májusban megszerezte az IFS tanúsítványt. Az IFS szabvány egy nemzetközi követelmény rendszer. Tanúsítvány igazolja, hogy Borbirtokunk a bor készítése során maradéktalanul teljesíti a törvényi előírásokat, az élelmiszer kereskedőláncok követelményeit, a vevők és a társadalom elvárásait.

Építészet
Pátzay Borbirtok épületét Kis Péter tervezte. Inspirációt a badacsonyi táj bazaltorgonái, nyeregtetős présházak fehér homlokzatai, indák képzelt lenyomatai  adták.  A terroir szépségét hirdető pincészet épülete 2009- ben készült el. Az épületet 2010-ben ipari épület kategóriában elnyerte az ARCHDAILY Building of the Year 2010 - AZ ÉV ÉPÜLETE  2010 -díját.

Technológia 
A Pátzay Borbirtok épülete  teljes egészében a borász és a terroir-bor kívánalmainak megfelelően gravitációs rendszerben épült fel. A borászati terek így a termelési folyamat sorrendjében követik egymást mind vertikális, mind horizontális értelemben. A technológiai  három szinten lett kialakítva, közülük csak egy emelkedik ki a föld felszín fölé, kettő föld alatti kialakítással készül. 

 A szőlőfeldolgozás a fölszinten (0. szint) történik meg. Itt a födémbe illesztve találhatóak meg az áztatótartályok. Egy szinttel alattuk (-1 szint) helyezkedik el két darab mobil prés, majd még egy szinttel lentebb (-2 szint) az acéltartályos erjesztők és a hordós erjesztő/érlelő tér is.